Euro 2020 futbol turnuvasında kalbi duran futbolcu Christian Ericksen, erken müdahale ile hayata geri dönmüştü. Saha içerisinde erken müdahale yapılırken OED cihazı kullanılmış ve cihazın büyük bir öneme sahip olduğu anlaşılmıştı. Olay sonrası yapılan yönetmelik değişikliğinden dolayı OED cihazının kullanımı zorunlu hale getirildi. Peki nedir OED?
OED kısaltmasının açılımı “Otomatik Eksternal Defibrilatör” şeklindedir.
Cihaz bir defibrilatör türüdür ve defibrilatörler kalbe şok uygulaması yapmaya yarayan cihazlardır. OED, ani kalp durması sırasında göğse yapıştırılan pedler (elektrotlar) vasıtası ile kalbe şok verilmesini sağlayan hafif, kullanımı kolay ve taşınabilir bir cihazdır.
Cihaz Nasıl Etki Eder?
Ani kalp durması; kalpte aniden ortaya çıkan işlev bozukluğunda ve kalp beklenmedik bir şekilde atmayı bıraktığında ortaya çıkar. Birkaç dakika içinde tedavi edilmediği takdirde hızla ölüme yol açar. Ani kalp durması çoğunlukla kalbin pompa işlevini yapmasına engel olan elektriksel bozukluktan kaynaklanır. Kalbin hızlı bir şekilde bu durumdan kurtarılması için kalbe şok uygulanması gerekir. Ani kalp durmasından sonraki 3-5 dakika içinde uygulanabilen şok, sağ kalıma % 50-70 oranında olumlu katkı sağlar. Gecikilen her bir dakika için ise hasta/yaralının hayatta kalma şansı % 10-12 oranında düşer. OED yardımı ile uygulanan şok kalbin pompa işlevini yapmasına engel olan elektriksel bozuklukların ortadan kaldırılması ve normal ritmin devam etmesini sağlamak sureti ile etki eder.
Neden Önemlidir?
Hastane öncesindeki tüm ilk yardımcılar tarafından kullanılabilir olması,
Taşınabilir olması ve
Daha fazla insanın hayatta kalmasını sağlayacağından dolayı önemlidir.
OED’ler Nasıl Çalışır?
İçindeki bir mikroişlemci, hasta/yaralının kalp ritmini yapışkan elektrotlar aracılığıyla analiz
eder ve ilk yardımcıya şok gerekip gerekmediği komutunu verir. Eğer gerekli ise, kaydedilmiş bir ses, ilk yardımcıdan OED’deki şok düğmesine basmasını ister. Tam otomatik OED’lerde şok uygulaması için ilk yardımcının düğmeye basmasına gerek yoktur. Cihaz şoku kendisi otomatik olarak verir. Sesli ve/veya görsel komutlar ilk yardımcıyı işlem boyunca yönlendirir.
Eğitim Videosu
Yönetmelikte Değişiklik
27 Ağustos 2020 tarihinde İlkyardım Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile OED eğitimi ilkyardımcı eğitiminin içerisine katıldı. Bundan böyle OED eğitimleri isteğe bağlı olmayacak, her ilkyardımcı OED eğitimi almak zorunda olacak.
İlkyardımcı veya eğitmenlerin 31 Aralık 2021 tarihine kadar bu eğitimi almaları gerekmektedir. Süre uzatılır mı? Uzatılmazsa belgeler iptal olur mu? gibi soruların cevapları yetkililer tarafından henüz verilmemiştir.
Eğitim Nereden Alınır?
OED cihaz kullanımı eğitimini özel kuruluşlardan alabileceğiniz gibi İl Sağlık Müdürlüklerinden ücretsiz olarak da alabilirsiniz. Eğitim sonrasındaki uygulamalı sınavdan geçmeniz beklenmektedir.
Sağlıklı günler dilerim.
Kaynaklar:
1- http://resusitasyon.org/images/belgeler/erc_2015_kilavuz.pdf
2- https://istanbulism.saglik.gov.tr/Eklenti/124538/0/oed-egitim-kilavuzupdf.pdf
3- https://istanbulism.saglik.gov.tr/