Uzun bir tatilden sonra okula kavuşmanın heyecanını yaşayan öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz tabi ki de velilerimiz oluyor. Hafta içi yapılacak olan çalışmalarda ders planlarını güncelleyen öğretmenlere de kocaman bir teşekkür etmek lazım. Sürekli yenilenme ihtiyacı hissettiğinizde öğrenmenin gücünü keşfediyor, motivasyonunuzu arttırmış oluyorsunuz.
Hafta içi her gün 8 ders alan öğrencilerimize bu yıl bir yenilik daha yaparak hafta sonu çalışmaları ekledik. İlk okunduğunda hafta sonu çalışmaları dershane çalışmalarını direkt akla getiriyor! Kısaca hayır diyebilirim buna. İçeriğini biraz açacak olursak hafta sonu kursları; “tam öğrenme” dediğimiz khan felsefesi, bilginin aşağıdan yukarıya inşaası ile ilişkilendirilmiş aslında. Nasıl mı?
Hafta içi branş öğretmeni ile konusunu öğrenen, proje, görev çalışmalarını tamamlayan öğrenciler hafta sonu cumartesi günü sabah okula geliyor. Hafta içi öğrendikleri kazanımların ölçülmesi adına test uygulanıyor ve bu sayede tüm haftanın kritiği yapılıyor. Burada sorulacak olan çoktan seçmeli soruların özenle seçilmesi gerekmektedir ve sadece o haftayı kapsayan soruların sorulmasına dikkat edilmelidir. Test aşamasından sonra derslere giren branş öğretmenleri hemen sınavın analizini yaparak doğru yapılamayan soruların neden yanlış yapıldığını anlamaya çalışıyor. Bilgi eksikliği mi, yanlış okuma mı, hatalı işaretleme mi… ? Daha sonra bilginin aşağıdan yukarıya doğru ölçülmesi dediğimiz temel soruların çözümünden karmaşık, ilişkilendirilmiş soruların çözümüne geçiliyor. Bu sayede öğrencilerde bilginin kalıcılığının arttırılması hedefleniyor. Buraya kadar yazdığım tüm bu çalışmaları hafta içi de yapabiliriz, yapıyoruz diyebilirsiniz. Fakat hafta içi, öğrenmenin daha proje bazlı olması, uygulamaya dönük olması, araştırmaların hedeflenmesi, grup çalışmaların yapılması öğrenmeyi daha kalıcı kılacaktır.
Öğrenmenin artık her an her yerde gerçekleşebileceği bir zamanda yaşıyoruz. Teknolojinin bu konuda bizlere sunduğu imkânları faydalı kullanmak koşuluyla elbette! Yeter ki öğrenende “öğrenme isteği” olsun, o bilgi hiçbir şekilde öğrenilmeden geçilmez. Dolayısıyla öğrenme isteği konusunda motivasyonu tetikleyici baş aktör olan öğretmenlerin yapacağı çalışmalarda ilk hedefinin bu olması gerekmektedir. Öğrencilerin motivasyonu sağlamada da tek bir yol, seçenek gösterilemez ama tek bir cümle olayı özetleyebilir; “her öğrenciye giden bir yol vardır” bu cümle ne zaman aklıma gelse öğrenciler için daha çok düşünmeye, öğretmen arkadaşlarla daha çok beyin fırtınası yapmaya ihtiyaç duyarım. Ortak akılın gücüne inanmak daha doğru işleri sizlere yaptırabilir.
Dolayısıyla, hafta sonu kurslarında akademik çalışmaların yanında motivasyon çalışmalarını da ihmal etmemek gerekir. Bu bağlamda 09:30-15:00 saatleri arasında akademik çalışmalar tamamlanır ve motivasyon temelli Sosyal Etkinlik çalışmaları başlar. 1 saat süren bu çalışmalar içerisine; drama çalışmaları, pizza partileri, spor faaliyetleri (futbol, basketbol, voleybol, badminton, masa tenisi…), bilgisayar oyunları, film izleme, play-station…vb çalışmalar ile öğrencilerle birlikte zaman geçirmenin tadına varılır. Bu etkinliklerin oluşturulmasında okulun konumu, fiziki yapısı çok etkili olmaktadır. Okulumuzun İstiklal Caddesinde olması da kahve molasını bizlere unutturmuyor : )
Tüm bu çalışmaların sürekliliği sağlandığında özünde daha büyük hedeflere ulaşılabilecektir. Nedir bu hedefler peki?
- Ders Çalışma Alışkanlığının Kazandırılması
Sınav endeksli çalışan öğrenci profili gerçek başarıyı yakalayamaz. Sadece sınav zamanı çalışma alışkanlığı geliştiren öğrenci kısa süreli hafızada tutulan bilgilerin sınav esnasından hatırlanıldığı düzeyde uygulanmasını sağlar. Hafta sonu kursları ile öğrencilerin düzenli ders çalışma alışkanlığının geliştirilmesi hedeflenir.
- Tam Öğrenmeyi Gerçekleştirme
Hafta içerisinde öğrenilen konuların testle pekiştirilmesi ile sağlanır. Kolaydan zora doğru sıralanmış soru grupları ile öğrencinin öğrendiği bilgiler ölçülür. Doğru yapılamayan soruların çözümü gerçekleştirilir ve diğer konuya geçiş sağlanır.
- Üniversiteye Zemin Oluşturmak
Üniversiteye giden yolda başarı için 3 temel hedef vardır:
3.1. Akademik bilginin öğrenilmesi
Öğrencilerin akademik bilgileri tam öğrenmesini sağlamak.
3.2. Test tekniğinin uygulanması
Bilgilerin test sorularında uygulanmasında dikkat edilecek hususların öğrenilmesi.
Anlayarak hızlı okumaya, şıklar arasında soruyu yorumlamaya ve işaretlemelere dikkat edilmesi gerekir.
3.3. Zaman kullanımı
Sınav esnasında çözülemeyen soru olduğunda diğer soruya geçilmesi, sınav bitirildiğinde soruların gözden geçirilmesi ve yanıtların sırayla işaretlenmesi.
- Takip Sınavı Uygulaması
Hafta içi öğrenilen konuların test edilmesi sağlanır. 1. ve 2. derslerde uygulanır. Sınav sonrası derslerde soruların kritiği yapılır ve eksik olunan noktalar farklılaştırılmış soru çözümleri, konu anlatımları ile giderilir.
Hafta sonu kurslarımızın ilkini 3 Ekim Cumartesi günü geçekleştirdik. Zamanla koşullara göre farklılaştırabileceğimiz kursların +1 gün daha öğrencileri okulda tuttuğunu bu yüzden tüm hazırlıkların önceden iyice planlanmış ve inanarak uygulanması gerektiğini vurgulamak isterim. Okulun öğrenciler gözünde daha sevilebilir duruma geldiğine şahit olduğum bu çalışmaların daha da artması, farklı örnekleri ile zenginleştirilmesinin çok memnuniyet verici olacağına inancım sonsuz.
Uygulama ve içerikle ilgili görüşlerinizi duymanın heyecanı ile sağlıcakla kalın…