Uzaktan Eğitimde Laboratuvar Simülasyonları

0
1045

İnternet teknolojileri sayesinde zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın öğrenim imkanı bulmaktayız. Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerimize web tabanlı laboratuvar ortamları sağlayabilir, bilimsel çalışmalara ışık tutabiliriz. Esasında geleneksel laboratuvarların kurulumunun maliyet değerinin yüksek olması alternatif olarak web tabanlı laboratuvarların ortaya çıkmasında önemli rol oynamıştır.

Sanal laboratuvarlardaki simülasyonlar ve animasyonlar; derslerimizdeki karmaşık, anlaşılması güç durumları kolaylaştırarak önemli fırsatlar sunabilir. Simülasyonlar aracılığıyla öğrenciler aktif bir şekilde öğrenmenin içine dahil olabilir ve öğrenciler karşılaştıkları sorunlara etkili ve kalıcı çözüm yolları bulabilirler.

 

İnternet ortamındaki laboratuvar sistemlerinde öğrenciler istedikleri zaman istedikleri kadar pratik yapma imkanı bulmaktadır. Öğrenciler öğretim programındaki bilimsel bilgileri/kazanımları yorumlayabilir, bu bilgiler ışığında kendi düşünceleri ile karşılaştırabilirler.Bu sayede deney değişkenlerini test etme imkanı elde edebilirler.

Tablo 1’deki laboratuvar çeşitlerine göz attığımızda web tabanlı kullanımın önemli pay sahibi olduğunu görmekteyiz.

Bazı simülasyon laboratuvar programlarını yakından tanıyalım.

  1. ChemLab: Laboratuvarda yapılan çalışmaları bilgisayar ortamındaki eğitime taşıyan programdır. Program; laboratuvar ekipmanlarını ve deneylerin yapılış aşamalarını çok güzel bir şekilde göstermektedir. Ayrıca öğrenci çalışma notlarının saklanabildiği hafızası da mevcut. Okullarımızda k12 düzeyinde laboratuvar uygulamaları yaparken kullanabileceğimiz ChemLab’da bir takım kimya deneylerinden yararlanabilirsiniz. Programı https://www.modelscience.com/ sitesinden indirebilirsiniz.
  2. PhET: Colorado Üniversitesi tarafından geliştirilen uygulamanın Türkçe dil versiyonu da mevcuttur. Geniş yelpazedeki benzetimleri ile öğretmen ve öğrencilerin ilgisini çeken bir uygulamadır. Web sitesi içerisinde istediğiniz bir benzetimi flash player ile hemen çalışıtırabilirsiniz. Programın Türkçe dil desteğini sağlayan değerli dostum İbrahim Batı‘ya da teşekkür ederiz 🙂
  3. PraxiLabs: Web tabanlı simülasyon programında biyoloji, fizik ve kimya dallarından örneklendirmeler bulunmaktadır. Mail üyeliği ile hemen aktifleştirebileceğiniz hesabınızda deneyler yapmaya hemen başlayabilirsiniz. Bunun için 3D simülasyon sitesini tıklayabilirsiniz.

Fen Bilimleri laboratuvar benzetimlerinin yanında diğer alanlarda da laboratuvar ortamları bulunmaktadır. Müzik oluşturma alanında Beat Lab, gerçek yaşam deneyim platformu olan Nova Labs örnek verilebilir. Aynı zamanda matematik, robotik ve istatistik gibi alanlarda Labview kullanılabilir.

Eğitimdeki gelişmeler laboratuvarların da çeşitlenmesine yol açmıştır. Laboratuvar çeşitlerine erişim şekillerinin Tablo 1’deki yorumlamasını yapacak olursak;

Sanal laboratuvar programları, belirli bir mantık sırası ve matematik kuralları içerisinde işleyen, etkileşimli, eğitsel bilgisayar merkezli araçlardır

Uzaktan erişimli laboratuvar, aynı anda sadece bir kişinin internet vasıtasıyla gerçek bir sisteme bağlanarak eş zamanlı deney yapabilmesini sağlayan, deneyin görüntüsünü
kamera yardımıyla kaydedebilen ortamlardır.

Bu tür programların derslerde kullanılması öğrencilerin ilgisini çekmekte ve öğrenmenin büyük adımı olan “istek” duygusunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Böyle güzel nedenlere sebep olabilmek de ayrı bir mutluluktur biz öğretmenler için…

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here